Opbouw certificaten en diploma’s

Wanneer je goed oefent, mag je je eerste diploma gaan halen, het A-certificaat. Wanneer dit precies is, ligt aan je ontwikkeling en stem je af met je docent. Je oefent je muziekstukken met je docent en gaat deze tijdens je examen voordragen aan een examencommissie. Hier is je eigen docent ook altijd bij aanwezig. Spannend…?! Nee hoor. De meeste kinderen vinden dit hartstikke leuk om te doen. Je moet het zien als het behalen van je zwemdiploma.

Na het behalen van je A-certificaat oefen je door om je A-diploma te behalen. Het enige verschil hierbij is, dat je ook een theoretisch deel hebt. Je leert bijvoorbeeld wat de tekens in een muziekstuk betekenen. De meeste theorie ben je tijdens je muzieklessen al tegen gekomen en is dus niet moeilijk meer. De meeste leerlingen gaan daarna nog verder en behalen ook hun B-certificaat en B-diploma. Met deze diploma’s kun je bij de meeste muziekverenigingen goed meespelen. Voor de echte
diehards zijn er ook nog de diploma’s C en D. Wanneer je bijvoorbeeld na je middelbare school wil doorstromen naar een muziekopleiding is het een groot voordeel wanneer je je D-diploma hebt behaald.

Verenigingslidmaatschap

Muzieklessen zijn leuk, maar vooral gericht op het individuele talent. Samen muziek maken is nog veel leuker! En dat doen we bij onze St. Cecilia Milheeze. We proberen alle jeugd zo veel mogelijk (maar niet te veel) samen te laten spelen. Het eerste jaar daar waar het kan zoals bijvoorbeeld bij Sinterklaas en het voorjaarsconcert. Na één jaar les bij Kunstlokaal mag je lid worden van BOEM (jeugdslagwerkgroep) of 4Fun (jeugdblaasorkest binnen de gemeente). Je hebt dan elke week – naast je (individuele) muziekles – ook een gezamenlijke repetitie. Het zijn leuke clubjes waarin je met leeftijdsgenoten samen muziek maakt. Hierdoor wordt de overgang later naar het meespelen met het “volwassenkorps” laagdrempelig. In Milheeze zijn we niet streng met het verplicht stellen van een diploma. Wanneer jij het niveau aankan en zin hebt om bij het korps te komen, dan hebben we je er graag bij!

Het financiële plaatje

Als je muziekles volgt bij het KunstLokaal, is het niet alleen leuk, maar ook voordelig om lid te worden van onze vereniging. Je krijgt als lid namelijk een fikse korting op het lesgeld bij het KunstLokaal. En een jeugdlid die muziekles afneemt bij het KunstLokaal betaalt geen lidmaatschap bij onze vereniging. Je bent dus eigenlijk helemaal gratis lid, maar je kunt wel meedoen met de activiteiten binnen onze vereniging. Soms is deze constructie een beetje verwarrend. Sommige activiteiten zoals een “Kerstkabaal” worden namelijk via het KunstLokaal geregeld en andere via onze vereniging zoals meespelen met concerten en niet-muzikale activiteiten (zie verderop in dit boekje welke leuke jeugdactiviteit we begin dit jaar hadden).

Vragen of meer weten?

Heb je vragen over muzieklessen of andere jeugdzaken, dan mag je altijd contact opnemen met Dorettie Sanders. Zij is namelijk onze contactpersoon van de vereniging voor de jeugd. Ook wanneer je trouwens een instrument wil bespelen dat geen onderdeel uitmaakt van een fanfare of slagwerkgroep, mag je contact met Anne opnemen over een eventueel lidmaatschap.