Kom meedoen!

Wordt vriend van Fanfare St.Cecilia

Afgelopen zaterdag ontving Fanfare St. Cecilia uit Milheeze slagwerkdirigenten uit heel Nederland voor een workshop, georganiseerd door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM). In De Schans in Milheeze werden de deelnemende dirigenten onder begeleiding van twee docenten (Anno Appelo en Wibrand van Norel) de kneepjes van het vak bijgebracht.

De dag begon met een partituurstudie, waarna de deelnemers op de bok mochten voor het Slagwerkensemble van Fanfare St. Cecilia en Jong Nederland Asten. Beide ensembles spelen in de hoogste divisie en staan normaal onder leiding van Harrie van Otterdijk, die bij deze gelegenheid als auditor aanwezig was. De samenwerking tussen beide ensembles op dit niveau en de slagwerknummers die daardoor op de lessenaar liggen is uniek te noemen. En was voor de dirigenten dan ook zware, niet dagelijkse kost. De twee ensembles samen vormen één grote slagwerkgroep van 25 slagwerkers met veel verschillende melodische partijen, aangevuld met een bassist en toetsenist, wat het dirigeren nog eens extra moeilijkheid maakte. De docenten hadden hun handen dan ook vol aan de overwegend jonge dirigenten die op de bok stonden.

Ook voor de slagwerkers uit Milheeze en Asten was het een leerzame dag en werden zij zich nog eens extra bewust van de rol van een dirigent. Waar ze normaal gesproken vertrouwd zijn met de manier van dirigeren en de interpretatie van muziekwerken door de hun vaste dirigent Harrie van Otterdijk, bleken andere dirigenten er een andere interpretatie erop na te houden bij sommige delen. Ook de manier van dirigeren eiste veel veerkracht van de muzikanten. Behalve voor de slagwerkers was het ook voor Harrie een leerzame dag. “Op zo’n dag kun je letterlijk en figuurlijk afstand nemen van het ensemble en hoor je wat het publiek in de zaal hoort. Normaal sta ik op de bok en hoor ik details, die blijkbaar niet in de zaal terechtkomen. Dus ook ik heb vandaag geleerd waar ik op moet letten met het ensemble” aldus een zeer tevreden Harrie van Otterdijk.

Zowel de deelnemers, de muzikanten als de organiserende BBM waren zeer te spreken over de complete dag. Het was namelijk de tweede keer dat de BBM een dergelijke dag organiseerde en benadrukte, tijdens de afsluitende borrel, dat de vereniging de dag op voortreffelijke en gastvrije wijze had ingevuld. Dit zou zomaar eens een vervolg kunnen krijgen in Milheeze.

Sponsoren