Kom meedoen!

Wordt vriend van Fanfare St.Cecilia

Al enkele jaren voert fanfare St. Cecilia uit Milheeze het project “Muziek op School” uit. Dit doen zij samen met muziekschool Kunstlokaal uit Gemert en kindcentrum De Kastanjelaar uit Milheeze. Op woensdagavond 10 april hebben de leerlingen van De Kastanjelaar samen met de jeugdmuzikanten van fanfare St. Cecilia en het regio-jeugdorkest 4FUN een geweldige muzikale uitvoering neergezet. Tijdens de uitvoering is het nieuwe project “Muziek NA School” aangekondigd waarbij fanfare St. Cecilia kosteloos muziekonderwijs voor de basisschoolleerlingen, van groep 5 tot en met 8, mogelijk maakt.

De blazersklas

Ruim tien jaar geleden begon fanfare St. Cecilia met Blazersklas Muziek op School waarbij leden van de eigen vereniging de leerlingen op de basisschool muziekles zijn gaan geven. Enerzijds om kinderen te leren hoe het is om samen muziek te maken en anderzijds om nieuwe leerlingen te werven.

In de afgelopen jaren is de blazersklas omgevormd tot een professioneel project waarbij de muziekschool een gedeelte van de invulling van de lessen op zich neemt. De fanfare stelt instrumentarium ter beschikking en enkele leden zijn veelal aanwezig bij de lessen om zoveel mogelijk kinderen te kunnen begeleiden.

Waar de blazersklas begon in één leerjaar is het project uitgegroeid tot een breed initiatief waarbij alle leerlingen van het kindcentrum in aanraking komen met muziek.

Muziek NA School

De leerlingen zijn enthousiast en genieten steeds meer van het maken van muziek, echter is gebleken dat de twaalf lessen van Muziek op School voor veel kinderen net te kort is om echt muziekles te gaan volgen. Vandaar dat de muziekvereniging in overleg is gegaan met de directie van de muziekschool en het kindcentrum om een vervolg aan het project te kunnen geven. Een nieuw initiatief is geboren: “Muziek NA School”.

De kinderen van groepen vijf tot en met acht kunnen kosteloos op donderdagmiddag muziek maken in een groep. Het project wordt in het eerste jaar afgesloten met een groots optreden tijdens Gein op ’t Plein en de opening van de kermis op 29 juni.

Het doel is om de komende jaren structureel muziekles te gaan geven in het basisonderwijs op kindcentrum De Kastanjelaar. Het is voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen goed om samen te werken en te leren in een groep.

“Als fanfare zijn wij enorm trots op deze samenwerking,” aldus Roel Keunen, voorzitter van fanfare St. Cecilia. “Het is mooi om te zien hoe het enthousiasme van de kinderen wordt overgedragen op de docenten en daardoor op de muziekschool en het kindcentrum. De leerlingen krijgen les van twee ervaren docenten, Carola Heesmans en Harrie van Otterdijk. Daarbij worden ze ondersteund door vrijwilligers uit onze eigen vereniging. Hopelijk vinden de kinderen het maken van muziek zo leuk dat zij uiteindelijk lid worden van de fanfare en we zo aan onze toekomst kunnen werken.”

Het lijkt erop dat het initiatief nu al een succes gaat zijn. Keunen: “Na de muzikale uitvoering hebben zich al 27 kinderen aangemeld voor Muziek NA School. Dat zijn er meer dan wij vooraf hadden gehoopt, dus we beginnen stiekem al een beetje te dromen over wat dat zou kunnen betekenen voor de toekomst van muziek in Milheeze.”

Studiefonds voor muziekleerlingen

Om dit te kunnen bekostigen, zijn de fanfare en het kindcentrum nog zoekende naar de juiste fondsen en subsidies. “Er zijn enorm veel mogelijkheden op dat gebied. Waar we uiteindelijk naartoe willen, is dat ieder kind in Milheeze muziek kan maken tegen een zo laag mogelijke vergoeding en dat wij hen, en de ouders, daarbij kunnen helpen met een speciaal studiefonds. Zo ver is het nog niet, maar we doen ontzettend ons best om dat op korte termijn te realiseren.”

Sponsoren